Tumult – Sansninger af individet i fællesskabets tøjlende rum

Lise Harlevs værk, ”I don’t Allwaays agree”

foto: sceno.dk

Tina Tarpgaards seneste danseforestilling tager publikum med ind i scenografiens og bevægelsernes kinæstetiske univers med afsæt i de bevægelsesrum, der opstår når mange mennesker samles. Inspirationen udspringer af det Arabiske forår, som Tina Tarpgaard oplevede på nært hold.

Filosofien; at enhver bevægelse har en effekt, manifesteres i alle forestillingens elementer. I koreografien, i lyden, i lyset og i scenografiens konstruktion. Som publikum bliver jeg taget med på en stormfuld og intens sejlads, der på reflekterende vis, giver massedemonstrationerne en ny sanselig vinkel.

Lise Harlevs værk, ”I don’t Allwaays agree” udtrykker, med sine protestskilte opad Store Carls fjerneste væg, individets ambivalens når fællesskabets kræfter akkumulerer. Scenografiens stålkonstruktion, dansernes interaktion med udspændte elastiske bannere skaber abstrakte lyde og billeder, der tager mig med på en associativ rejse fra bunden af et lastskib til et svimlende helikopterfald. Men selvom jeg associerer ud fra de scenekunstneriske greb, må jeg overgive mig til de rene sansninger fra svag sitren til stormfuld intensitet.

Kostumedesignet af Inbal Lieblich afspejler den overlevelsesrejse og beredthed, der er føles så tvingende nødvendig for at individet ikke kvæles i det tøjlende fællesrum vi ikke kan flygte fra.

Ingenting kan således skilles ad, heller ikke forestillingens kunstneriske parametre. Scenografen Johan Kølkjærs funktionelle indsigt og Johan Bichel Lindegaards visuelle øjne, komponistens simultane effektleg med de lyde danserne skaber i stålkonstruktionen, det enkle lysdesign af Andreas Buhl, bestående af få lysrør, og dansernes interaktion skaber tilsammen en dramaturgisk, visuel og associativ helhed.

Tumult forplanter sig til visuelle og kropslige sansninger i en overlevelsesagt med rummet mellem bevægelserne, mellem fællesskabets og individets, og mens protesterne står tilbage i det fjerne, sidder vi sammen i et mørke, hvor fællesskabet føles allermest nærværende.

Spillested: Dansehallerne

Spilleperiode: 11.- 24. April 2015

Produktion: recoil performance group

Medvirkende: Siri Wolthoorn, Demian Haller, Jonas Örknér, Asher Lev
Koreograf: Tina Tarpgaard
Komponist: Mathias Friis-Hansen
Scenograf: Johan Kølkjær
Lysdesigner: Andreas Buhl
Kostumedesigner: Inbal Lieblich
Visuel kunstner: Johan Bichel Lindegaard
Dramaturg: Inge Tarpgaard

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *